Web Tasarımı Nasıl Yapılır? 12 Temel Adım!



Web tasarımı nasıl yapılır? Nasıl bir web sitesi kurabilirim? Nelere ihtiyacım var? En önemlisi, nasıl trafik alan bir web sitesi sahibi olabilirim? Bu sayfamızda işte tüm bu soruların cevabını bulmaya çalışacağız.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 1 - Bir site konusu seçmek
Bir web sitesi yaratmak istiyoruz. Yapmamız gereken ilk şey nedir? Hemen söyleyelim: ilk adımımız kendimize bir site konusu seçmek. Peki nasıl bir konu? Talep görecek, yani hit alacak kadar geniş, ancak konusundaki devlerin rekabet sahasına girmeyecek kadar dar!
Site konusu seçmek için sihirli bir formül bulunmuyor. Dikat edilmesi gereken en önemli husus arz, talep ve rekabet seviyesini göz önüne alarak bir denge tutturmak. Unutmayın, talep ne kadar az olursa, sitemize gelecek ziyaretçi sayısı o derece az olacaktır. Buna mukabil, talep ne kadar geniş olursa rekabet düzeyi de o derece yüksek olacaktır.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 2 - Alan adı / Domain edinmek
Konumuzu seçtikten sonra ikinci adımımız alan adı yani domain almak. Peki domain nedir? Kısaca açıklayalım. Alan adı, sitemizin internet dünyasındaki adresidir. Nasılki evimize ilk defa gelen bir misafir verdiğimiz adres sayesinde evimizi bulur , okuyucular da sitemize ancak alan adımız sayesinde kimseye sormadan yani arama motorlarında sorgulama yapmadan ulaşabilirler.
Alan adı seçildikten sonra yapılması gereken ilk şey seçtiğimiz adresin herhangi birisi tarafından tescil edilip edilmediğini kontrol etmek. Yani satın almak istediğimiz evin sahibi olup olmadığını öğrenmemiz gerekiyor. Bu araştırmaya kısaca alan adı sorgulama denir.
Alan adı sorgulaması neticesinde, eğer belirlediğimiz adresin herhangi bir sahibi yoksa, sıra bu alan adını tescil etmeye gelir. Bu aşamaya da domain tescil işlemi denir. Burada arzu edenlerin herhangi bir fiyat ödemeden, ücretsiz domain edinebileceklerini hatırlatmakta fayda var. 

 Web tasarımı nasıl yapılır Adım 3 - Alan adı barındırma - Domain hosting
3. adımımız, alan adımızı barındırmak yani web sitemizi internette yayınlayabilmek için bir sunucu kiralamak. Web sitemizle ile ilgili dosyaları saklayan ve ziyaretçilerin erişimine sunan özel bilgisayarlara web sunucusu (web server), bize ait verilerin saklanma ve yayınlanma işlemine de hosting denir.
Genelde bütün web masterların amacı mümkün olan en ucuz hosting firması ile en iyi hizmeti almaktır. Tabiki ücretsiz hosting hizmeti veren firmalarla çalışmakta bir seçenektir. Konu hakkında ayrıntılı bilgiyi ilgili sayfalarımızdan edinebilirsiniz. Ancak şimdiden her iyi hizmetin bir bedeli olduğunu belirtelim.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 4 - Site şablonları
Gerekli alt yapıyı kurduğumuza yani evimizin temelini attığımıza göre, sıra katlarımızı inşa etmeye geliyor. Web tasarımı, tıpkı bir bina inşaatı gibi belli bir düzen içerisinde, blok blok yani kat kat yapılması gereken bir süreçtir.
Nasıl ki bir bina inşa ederken betonları gelişi güzel bir biçimde üstüste yığamayız, yani bir plan proje dahilinde hareket ederiz, web sitemizi de bir iskelet üzerine yani yani bir site şablonu dahilinde dizayn etmemiz gerekir.
Sitemizin konusuna göre bu şablonların değişiklik göstereceğini belirtelim. Söz gelimi, bir e-ticaret sitesinin şablonuyla, bir turizm sitesinin şablonu farklılık arz eder. Peki site şablonunu nereden buluruz? Bu konuda Template Monster, 5Shades Templates gibi lider platformlardan faydalanabileceğiniz gibi, arzu ederseniz herhangi bir ücret ödemeden de site şablonları arasında kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 5 - Grafik tasarımı
Bu adım ne kadar profesyonel bir site kurmak istediğimizle doğrudan orantılıdır. Kısaca grafik tasarımı konusunu logo tasarımı ve resim tasarımı olarak ikiye ayırabiliriz.
Arzu edersek bu işlemleri profesyonel bir firmaya bırakabileceğimiz gibi gerekli programlardaki bilgi seviyemize göre bu işlemleri kendimiz de yapabiliriz. Bu noktada görselliğin önem arz ettiğini unutmadan asıl olan sitenin işlevi olduğunu belirtelim.
Bu konu hakkındaki detaylı açıklamalarımızı ilgili sayfalarda veya web dizayn sayfamızda bulabilirsiniz.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 6 - Site araçları
Yukarıda bahsettiğimiz adımlardan sonra sıra web tasarımı için kullanacağımız programa karar vermeye geliyor. Nasılki bilgisayarımızda yazı yazmak için Word, ya da hesaplama yapmak için için Excel gibi yardımcı programlar kullanıyoruz, web sayfalarımızı dizayn edebilmek için de yardımcı bir programa ihtiyacımız var.
Bu noktada karşımıza, internet kullanımın yaygınlaşması sayesinde hayatımızı oldukça kolaylaştıran WYSIWYG (What you see is what you get) site araçları çıkıyor. Gördüğünü alırsın şeklinde Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu araçlar bizim, tıpkı herhangi bir microsoft office programı kullanır gibi, web sayfası dizayn etmemizi sağlıyor.
Site araçları içerisinde tartışmasız en iyiler Dreamweaver, CoffeeCup, Visual Studio programlarıdır. Ücretsiz araçlar içerisinde de Kompozer iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 7 - FTP Nedir?
Buraya kadar anlattıklarımızı kısaca özetleyelim. Önce web site konumuzu seçtik. Kendimize uygun bir alan adı aldık. Kendimize ait verilerin saklanması ve yayınlanması için bir hosting hizmeti satın aldık. Site şablonumuzu seçtik. Sıra ihtiyacımız olan diğer bir teknik detaya yani FTP programı seçme aşamasına geldi.
Peki FTP nedir? FTP (File Transfer Protocol) kısaca Dosya Transfer Protokolü demektir. Yani bilgisayarlar arasında dosya aktarımı yapmak için dizayn edilen bir internet protokolüdür. Hazırladığımız web sayfalarını yayınlamak için, seçtiğimiz sunucuya FTP aracılığıyla yüklememiz gerekir.
İlk zamanlarda epey zahmetli olan bu süreç, internetin gelişmesi ile birlikte, görsel arayüzlü programlar sayesinde FTP komutları hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadan da dosya transferi yapmamıza imkan tanımaktadır.
FileZilla, CuteFTP, Total Commander, Fastream, SmartFTP, IQ Web, Fresh FTP, FTP Voyager, FTPRush akla gelen ilk FTP programlarındandır.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 8 - İçerik eklemek
Artık sayfalarımızı oluşturmaya başlayabiliriz. Nasıl mı? Tabiki her sayfamıza içerikekleyerek. İçerik yazmak kısaca web sayfalarımıza yazılı ve görsel materyeller eklemektir. Web sitemizin konusu ne olursa olsun dikkat etmemiz gereken en önemli husus özgün içerik yaratmaktır.
Kopyalanan içerik sitemizin arama motorları nezdinde ceza almasına ve indekslerinden çıkartılmasına sebep olur. Yani internet ortamından silinmemize sebebiyet verir!

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 9 - Hazır Site alternatifleri
Bunlar bana çok karışık geldi, daha basit bir yol bulamaz mıyız diyenleri duyar gibiyiz. Hemen pes etmeyin, PHP,CSS veya HTML gibi herhangi bir program bilgisi bilmeden de bir web sitesi sahibi olabilir. Nasıl mı? Burada iki yeni kavram ile tanışıyoruz: içerik yönetimi ve hazır site kavramı.
Wordpress veya Joomla gibi birden çok ve farklı içeriği tek bir yerden yönetmenize olanak sağlayan hazır web sitesi şablonlarını kullanabiliriz. Her ikisi de dünya çapında milyonlarca insan tarafından tercih edilen, içerik yönetimi konusunda son derece kaliteli hizmetler sunmaktadır.
Bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsiz olan bu sistemler sayesinde, sıradan bir kullancı olsak bile bir kaç adımda profesyonel görünümlü bir web sitesi kurabiliriz.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 10 - Bedava Web sitesi imkanı
Aramızda bunu da istemiyorum, hiç bir şeyle uğraşmadan, bir ücretsiz web sitesi edinemez miyim diyenlerimiz olacaktır. Bu okuyucularımıza da cevap vermeye çalışalım.
Buraya kadar web tasarımı hakkında merak edilenleri, ve nasıl web sitesi kurulabileceğini açıklamaya çalıştık. Okuyucularımız arasında ücretsiz site kurmak/açmak isteyenler olacağı için bu konu hakkında da bilgi vermeye çalışalım.
Özellikle hiç bir teknik detayla uğraşmak istemeyen okuyucularımız Blogcu, Tumblr, Wordpress gibi mecralardan, herhangi bir alan adı yani domain edinmeden, kendilerine bir kaç adımda bir web sitesi veya blog yaratabilirler. Ancak her ne kadar bu platformlar son derece kullanışlı olsalarda, bazı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağınızı hatırlatalım.

Web tasarımı nasıl yapılır Adım 11 - Neden web tasarım dersleri önemlidir?
Hangi tarzda site kurarsak kuralım, bazı konularda web tasarım dersleri almak yerinde olacaktır. Ne kadar profesyonel bir site kuracağımız, web tasarım konusunda ne kadar bilgili olduğumuzla doğrudan ilintilidir.
Burada kastettiğimiz, görsel anlamdaki profesyonellikten ziyade, trafik alan bir web sitesi yani talep görecek profesyonellikte bir web sitesi sahibi olmak. Dilerseniz son adıma geçerek, trafik alan web sitesi ile ne anlatmak istediğimizi ve niçin bu konunun çok önemli olduğuna değinelim. 

 Web tasarımı nasıl yapılır Adım 12 - Trafik alan web site tasarımı
Bir çoğumuz, profesyonel bir web tasarımı için sadece dikkat çeken görsellerin yeterli olacağını düşünür. Her ne kadar görsel materyellerin kalitesi ve site dizaynı önemli olsada web site tasarımında en önemli husus, içerik sağlayıcının herhangi bir ihtiyaca cevap vermesi ve bazı temel kurallara uygun olarak dizayn edilmesidir.
Dolayısıyla trafik alan bir web site tasarımı, başından sonuna kadar planlama gerektiren bir süreçtir. Peki ya görsellik? Tabiki önemli, ama flash animasyonlar, sitemize eklediğimiz resimler, grafikler web tasarımının en önemli parçası olsaydı herhalde Google arama motoru dünyanın en çok ziyaret edilen web sitesi olmazdı...

Yorumlar