KPDS Puanı Neye Yarıyor ve Nerelerde Kullanılabilir?

KPDS çok çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;
* Kamu Kurumlarının Yurtdışı Teşkilatlarında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer kamu      görevlilerinin bu sınava girmesi gerekmektedir.
* 657 sayılı kanunun 4/B      maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar      ile çözümleyici ve programcıların bu sınava girmesi gerekmektedir.
* 657 sayılı kanun, 926 sayılı      TSK Personel kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar kanunu, 2914 sayılı      Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre      çalışmakta olanlar ile 399 sayılı KHK'nin 3/C maddesine göre      çalıştırılan sözleşmeli personel olarak çalışanlardan KPDS tazminatı almak      isteyenlerin bu sınava girmesi gerekmektedir.
* Doçentlik sınavına girecek adayların bu sınava      girmeleri ve bu sınavdan 100 üzerinden en az 70 puan almaları      gerekmektedir.
* Doktora ve Sanatta Yeterlik      Sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve en az 60 puan      almaları gerekmektedir.
* Araştırma görevlisi      kadrolarına atanmak isteyenler için 1999 yılında KPDS'den 60 puanalma      şartı istenmiştir. Bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği konusunda      bir kesinlik yoktur.
* Bunların dışında KPDS sınav      sonuçları yüksek lisans (özellikle tezli yüksek lisans) başvurularında da      istenmektedir. Tezli Yüksek Lisans      başvurularında bir çok üniversite ve enstitünün yabancı dil yeterliliği      arıyor olması sebebiyle KPDS sınav sonuçları yüksek lisans başvurularında      yabancı dil yeterlilik belgesi olarak kullanılabilmektedir. Yüksek lisans      başvuruları için KPDS sınavından kaç puan alınması gerektiği en az 45      olarak belirlenmiş olmakla birlikte başvuru yapmak istediğiniz      üniversiteye göre farklılık göstermektedir.
KPDS Puan Cetveli
Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

* 90 - 100 arasındaki puanlar (A)      seviyesi,
* 80 - 89 arasındaki puanlar (B)      seviyesi,
* 70 - 79 arasındaki puanlar (C)      seviyesi,
* 60 - 69 arasındaki puanlar (D)      seviyesi,
* 50 - 59 arasındaki puanlar (E)      seviyesi,
olarak değerlendirilmektedir. Dil tazminatı alacak personelin tazminatı da yabancı dil seviyesine göre artmaktadır.

Ekrem Aytar-İnternethaber

Yorumlar