İşine son verilen Araştırma Görevleri Eylemde!

İşlerine son verilmesi öngörülen 50D kadrosundaki araştırma görevlileri, üniversitenin rektörlük binası önüne kurdukları çadır ve getirdikleri karavanla direnişlerini sürdürüyor.

YÖK, haziran ayında İTÜ, YTÜ ve Ankara üniversitelerinin rektörlüklerine bir görüş yazısı gönderdi. Yazıda, yüksek lisansta 3, doktorada 6 yılını tamamlamış 50D kadrosu ile çalışan araştırma görevlilerinin işlerine son verilmesi öngörülüyordu.
 
İTÜ Rektörü Prof. Mehmet Karaca görüşü uygulamaya koydu.
Ağustos ayında maaşların yatma tarihi olan 15’i geldiğinde yaklaşık 40 araştırma görevlisi maaşlarının yatmadığını gördü. Önce 13 Eylül’de bir eylem gerçekleştirildi. Eylem sonrasında bir komisyon kuruldu. Araştırma görevlileri rektörlük ile görüştü. Fakat kendilerine sunulan “kabul edilemez” koşullar nedeniyle eyleme devam kararı aldılar. Zira rektörlük öğrencilere, “görev yaptıkları bölümlerdeki araştırma görevlisi oranı öğretim görevilerinin yüzde 33’ünü geçmedikçe”, oluşturulacak “bir kuruldan” geçmeleri koşulunda iş güvencesi bulunan 33A kadrosuna geçirilebileceklerini söyledi.
Fakat aslında bölümlerin bir çoğu zaten hali hazırda yüzde 33 kriterini doldurduğu için bu öğrencilere “Yapılacak bir şey yok. İşinize son verilecek” demekti.
Kararların ardından, maaşları 15 Ağustos’ta kesilen araştırma görevlilerine 18 Ekim’de işten çıkarma tebligatı yapılması ile İTÜ’de büyük bir direniş başladı. 50D kadrosu ile çalışan araştırma görevlileri Rektörlük binasının önüne çadır kurarak, “İTÜ bizim” dedi.
Bu eylem büyük destek gördü. 15 Kasım’da işten çıkarmaların artması ile üniversitelerde son on yılın en kalabalık eylemi gerçekleştirildi. 2 binden fazla öğrenci, hoca ve idari personel uygulamaya karşı yürüdü. Daha sonra 17 Kasım’da hafta sonu sınavlarında iş bıraktılar. Yüzde 80 katılım ile gerçekleştirilen eylem sonucunda sınavlar ancak profesör ve doçentlerin katılımı ile yapılabildi.
‘Biz kalıcıyız, kararlıyız’
O günden sonra eylem çığ gibi büyümeye başladı. Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan Aykut Kılıç’ın deyimiyle, “Rektörlüğe biz kalıcıyız. Kararlıyız” mesajını vermek için bir de karavan aldılar. Kış soğuğunda çadırda zorlanmamak için karavan aldıklarını söyleyen İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi Taylan Mercan da doktorasının 5’inci yılında tezini bitirmiş olmasına rağmen, okula vermediğini söyleyerek “Çünkü İnşaat Fakültesi’nde yüzde 33’lük oran dolu ve eğer ben tezimi verip, doktaramı başarıyla tamamlarsam işsiz kalacağım” diye konuşuyor.

Hocalar da tepkili
Öğrenciler gibi hocalar da 50D kadrolu araştırma görevlilerinin işten çıkartılmasına karşı. İnşşat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden  Doç. Dr. Tevfik Özlüdemir, “Bu çocuklar akademinin geleceği. Bu uygulamam akademiye zara verir” diyerek, kendi yetiştirdikleri nitelikli insan gücünün işsiz kalmasını ‘sakıncalı’ olarak nitelendiriyor ve bu çocuklara ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Kimya Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü’ndan Doçent Doktor Devrim Kaymaz ise, “Bu çocuklar 8-9 yılını bir eğitime adıyor ve bu çocukları kapının önüne koyuyorsun. bu yüzden başarılı öğrenciler akademiden kaçacak ve akademi başka türlü insanlara kalacak” diyerek uygulamadan şikâyet ediyor.

Yorumlar